Per 1 januari 2020 verandert de Kleine Ondernemers Regeling compleet. In dit artikel vertelt Désirée Mandjes, eigenaar van administratiekantoor Mandjes Consultancy en Flox-lid, wat dit precies inhoudt.

Regeling eenvoudiger maken

Per 1 januari 2020 voert de Belastingdienst belangrijke wijzigingen door in de omzetbelasting. De Kleine Ondernemers Regeling verandert dan compleet. Dit kwam voort uit de wens deze regeling veel eenvoudiger te maken. En daar lijkt het dan ook op. Waar nu geschermd wordt met cijfergrenzen wordt in de nieuwe regeling één simpele grens gesteld. Omzet boven of onder € 20.000.

Wat verandert er precies?

Als je als ondernemer een jaaromzet onder de € 20.000 hebt, dan kun je ervoor kiezen om de belastingplicht voor de omzetbelasting te laten vallen. Wat houdt dit precies in? Dat je geen BTW meer hoeft te berekenen aan je klanten. En die wordt dan ook niet meer op de factuur vermeld. Je hoeft geen BTW-aangifte meer te doen en ook de bijbehorende administratieve verplichtingen vervallen. Daar staat wel tegenover dat je ook geen BTW meer in aftrek mag brengen. Dus de bonnen en facturen die jij ontvangt vallen volledig in de kosten. Deze regeling telt dan wel weer alleen voor in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten.

Een goede oplossing voor veel kleine ondernemers

Voor veel kleinere ondernemers kan dit een heel goede oplossing zijn. In plaats van drie kwartalen vooruit te betalen en in het vierde kwartaal alles terug te vragen direct een goede toepassing van de regeling en de wet. Stichtingen, verenigingen en BV’s mogen deze regeling ook toepassen. Als ondernemer moet je wel zelf bij de Belastingdienst aangeven of je van deze regeling gebruik wilt maken. En dat in 2019 anders ben je te laat. Dit kan vanaf 1 juni 2019 tot en met 1 november 2019. De nieuwe regeling telt dan voor minstens drie jaar. Dus bekijk voor jezelf wat handig is en neem deel aan de regeling als het voor jou van toepassing is.

Wil je meer weten over deze regeling? Neem dan contact op met Désirée: telefonisch via 06-25042947 of via de mail info@mandjesconsultancy.nl. Désirée is ook bij Flox Ondernemershuis te vinden.

Wie is Désirée?

“Leuk dat ik in deze nieuwsbrief naast belangrijke informatie delen, me ook mag voorstellen. Als Flox parttime lid krijg je deze mogelijkheid geboden. Daarnaast kun je bij Flox netwerken, kennismaken met en kennis opdoen van andere ondernemers. Als parttime lid heb ik de beschikking over een mooie werkplek en heb ik de mogelijkheid om met Flox-collega’s te sparren. Wat wil je nog meer?

Ik bestier al ruim 10 jaar mijn eigen onderneming in administratie. Ik help mensen vanaf de allereerste financiële administratie van hun bedrijf tot de complete aangiftes bij de Belastingdienst. Ik werk niet alleen voor ondernemers; ik help ook particulieren bij de uitdagingen waar zij in ons administratieve landje tegenaan lopen. Zeer veelzijdig dus!”

Wil je weten wie er nog meer lid zijn van Flox?