Hoezo moet je over veel levenservaring beschikken om als ondernemer succes te hebben? Flox-leden Sjoerd en Mathijs startten op zeer jonge leeftijd hun bedrijf en willen inmiddels niet meer anders.

Wie?

Sjoerd Dal (20) maakt met zijn bedrijf The Rigorous Dev software zoals apps, websites en smart devices, op maat. Hij startte zijn bedrijf toen hij 19 was.

Mathijs van Westering (18) helpt sinds zijn 17e bedrijven met zijn online marketingbureau Flame Falls bij het opzetten van online sales funnels. Daarnaast zorgt hij er door middel van e-mail marketing voor dat de leads die hieruit voortkomen worden opgevolgd.

Flox Ondernemershuis Doetinchem lidMatthijs van Westering

Hoe het allemaal begon

De stage van Sjoerd in Engeland gaf hem het laatste zetje om zelfstandig te worden. “Mijn stagebedrijf wilde na mijn stage verder met mij, maar in Engeland blijven vond ik niet handig. Ik moest mijn opleiding in Nederland nog afmaken en de Brexit speelde toen ook al. Vanuit Nederland als zelfstandige voor dit bedrijf werken, was daarom een logische keuze.”

Mathijs was er al wel heel vroeg bij met het ondernemen. Op 13-jarige leeftijd had hij een eigen youtube-kanaal waarop hij filmpjes over games plaatste. Dit ging zo goed, dat bedrijven op zijn kanaal wilden adverteren. Hij  verdiende er een leuk zakcentje mee. Toen zijn studie Facilitair leidinggevende hem niet beviel, besloot hij te stoppen met school en fulltime ondernemer te worden in zijn eigen online marketingbureau. Hij kreeg vrijstelling van school tot zijn 18e jaar. “Mijn ouders waren hier in eerste instantie niet blij mee”, zegt Mathijs. “Ze waren bang dat ik alleen ging bankhangen en niet serieus genoeg was. Ook vrienden verklaarden mij voor gek. Stoppen met school terwijl ik nog maar een jaartje hoefde? Toen ik eenmaal bezig was en goede resultaten boekte, begreep iedereen het beter en staan mijn ouders achter mijn keuze.”

Werkzaamheden uitbesteden

Sjoerd heeft inmiddels zijn opleiding afgerond. Hij werkt ook fulltime voor zijn eigen bedrijf. De kennis die hij nodig had om zijn bedrijf op te zetten, kreeg hij door rond te vragen bij familie en kennissen en de Kamer van Koophandel. “Ik wilde in het begin alles zelf regelen”, zegt Sjoerd. “Maar ik merkte dat dat wel heel veel was. Ik heb geleerd om zaken die niet binnen mijn vakgebied en die mij minder liggen uit te besteden. Zo liet ik mijn algemene voorwaarden opmaken en heb ik iemand voor mijn boekhouding.”

Persoonlijke aanpak en naar buiten treden

Mathijs vond het in het begin lastig om klanten te benaderen. “Gewoon ‘koud’ een mailtje naar bedrijven sturen werkte niet”, zegt hij. “Toen maakte ik een LinkedIn-account aan en binnen 1,5 maand had ik 1400 connecties! Het hielp doordat ik mensen uitnodigde om connectie te worden en daar een persoonlijke tekst bij plaatste. Op een gegeven moment merkte ik dat mensen zelf met mij in contact wilden komen.” Ook Sjoerd leerde dat het belangrijk is om  actief naar buiten te treden. “Je moet mensen aan durven spreken en je bedrijf bekendheid geven.”

Veel nieuwe contacten via Flox

Het heeft beide ondernemers geholpen dat ze als voltijd-lid aangesloten zijn bij Flox. “Bij Flox krijg ik tips en kan ik laagdrempelig overleggen met collega-ondernemers”, vertelt Sjoerd. “Ik heb zelfs al opdrachten gekregen via andere Floxleden!” Mathijs kwam via Ondernemende helden bij Flox terecht. “Ik werkte vanuit huis en dat was wel heel stil”, zegt hij. “Daarnaast woon ik nogal afgelegen, dus dat hielp ook niet. Bij Flox heb ik collega-ondernemers om me heen en ik doe zoveel mogelijk mee aan de netwerkactiviteiten die zij organiseren. Daarnaast maak ik er makkelijk nieuwe contacten en leer ik veel van de ervaringen van de andere ondernemers.”

Flox Ondernemershuis jonge ondernemers

Overwegend positieve reacties

Sjoerd en Mathijs hebben geen ervaring met potentiële opdrachtgevers die hen door hun leeftijd niet serieus nemen. “Dat komt denk ik ook wel doordat mijn vakgebied ict en programmeren is”, legt Sjoerd uit. “Mensen hebben het idee dat jonge mensen hier juist handig mee zijn.” Mathijs maakt er nooit een geheim van dat hij nog zo jong is. “Soms keken mensen er wel raar van op, maar de reacties zijn overwegend positief”, zegt hij. “Ze vinden het stoer dat ik zo’n grote stap heb durven nemen door te stoppen met school en een eigen bedrijf te beginnen.”

De voor- en nadelen

Er zijn ook voordelen aan het jong zelfstandig zijn. Sjoerd en Mathijs wonen nog thuis en hebben nog geen hoge vaste lasten. Hierdoor maakt het in het begin nog niet zoveel uit wat ze verdienen. Sjoerd hecht daarnaast erg aan zijn vrijheid en die heeft hij als ondernemer volop. Zo bepaalt hij zelf hoe en wanneer hij werkt. Natuurlijk zijn er ook nadelen.

“Als mij iets overkomt, heb ik niet automatisch een vangnet, zoals WW of ziektewet”, vertelt Sjoerd. “Thuis wonen en werken is ook niet altijd handig; het is vaak druk met familie om me heen, waardoor ik me niet altijd kan concentreren.”

De toekomstplannen

Hoe zien beide ondernemers hun toekomst? “Ik ben nog niet heel erg met de toekomst bezig”, lacht Mathijs. “Ik leef momenteel vooral erg in het nu. Ik heb wel een jaarplan opgesteld met de doelen die ik wil behalen.” Sjoerd blijft voorlopig als zp’er werken. “Wel wil ik graag meer grotere en langdurige opdrachten”, zegt hij. “Dit geeft meer financiële stabiliteit, waardoor ik straks hopelijk op mezelf kan gaan wonen.”

Tips van Sjoerd en Mathijs:

  • Veel vrijheid is niet altijd handig. Breng structuur aan in je werk. De verleiding om tot laat door te werken is soms groot, maar je moet een klant die ’s ochtends om 9.00 uur belt ook fris te woord kunnen staan
  • Wees niet bang om op mensen af te stappen en durf hulp te vragen
  • Breid je netwerk uit door veel contacten te leggen en doe mee aan netwerkactiviteiten voor ondernemers
  • Profileer je actief op social media zoals LinkedIn
  • Stel jezelf niet meteen te hoge (financiële) doelen. Zie de begintijd van je ondernemerschap als een leerperiode